Shtatë mënyra për të përmirësuar frymëmarrjen tuaj

Mund të jetë instiktive, por stresi, ankthi, qëndrimi dhe një mori faktorësh të tjerë mund të ndikojnë në cilësinë e frymëmarrjes sonë

Më poshtë do t’iu listojmë 7 mënyra efektive që do t’iu shërbejnë për të përmirësuar frymëmarrjen.

Bëhuni të vetëdijshëm për frymën tuaj

Frymëmarrja është aq instiktive, saqë ju mund të keni zhvilluar zakone për të cilat nuk jeni të vetëdijshëm. Filloni duke monitoruar frymëmarrjen tuaj për 48 orë, veçanërisht në momentet kur jeni të stresuar ose të shqetësuar. A po luftoni për ajër, frymëmarrje me gojë, frymëmarrje të shpejtë ose të çrregullt ose të thellë dhe të cekët?

Mbani qëndrimin e duhur

Qëndrimi më i mirë çon në frymëmarrje më të mirë, nganjëherë brenda pak radhëve të frymëmarrjes. Pozicioni i saktë do të thotë se diafragma – muskujt në mes të gjoksit dhe barkut, që luajnë një rol kyç në lëvizjen e ajrit brenda dhe jashtë – nuk është e ngushtë. Sigurohuni që shpina juaj është e drejtë dhe supet tuaja janë mbrapa dhe poshtë.

Kraharori juaj duhet të jetë shumë i ngritur dhe nofulla, shpatullat dhe qafa juaj të relaksuara, transmeton “Telegrafi”.

Dije se një psherëtimë nuk është vetëm një psherëtimë

Psherëtima dhe zhuritja e tepruar; një ndjenjë e të mos qenurit në gjendje për të marrë ajër të mjaftueshëm, e njohur si “uria e ajrit”; ose një ndjenjë e të qenit “e shpërndarë” mund të tregojë gjithçka mbi frymëmarrjen. Kjo mund të bëhet e përhershme. Përsëritja e frymëmarrjes mund të ndihmojë, por së pari duhet të shkoni te mjeku juaj për një kontroll.

Shmangni qëllimisht frymëmarrjen e thellë

Fakti se është e shëndetshme të marrësh frymë thellë është vetëm një mit i shekullit të 20-të. Kur jemi të stresuar ose të shqetësuar, frymëmarrja dhe zemra jonë rriten; frymëmarrja e thellë çon në marrjen e më pak oksigjeni, jo më shumë, dhe mund të rrisë ankthin dhe panikun. Frymëmarrja e ngadalshme, e butë dhe e kontrolluar do të jetë më efektive për t’ju ndihmuar të qetësoheni nëse jeni i stresuar ose i shqetësuar.

Përdorni hundën tuaj

Përveçse nëse jeni duke punuar ose ushtruar me forcë, zhbllokoni hundën tuaj dhe hyni në zakonin e frymëmarrjes së hundës. Kjo ndihmon në filtrimin e ndotësve, alergjenëve dhe toksinave gjatë frymëmarrjes, por edhe në ngrohjen e ajrit. Kur marrim frymë me gojë, vëllimi i ajrit rritet ndjeshëm, gjë që mund të çojë në një zakon të frymëmarrjes dhe të rrisë ankthin; ajo gjithashtu mund të çojë në një sërë problemesh dentare.

Stop gërhitjes

Gërhitja mund të shoqërohet me fryrje të frymëmarrjes, për shkak të rritjes së vëllimit të ajrit, turbulencës dhe dridhjes dhe mund të çojë në gjumë të pafrenuar, lodhje, zgjim me gojë të thatë, dhimbje të fytit ose dhimbje koke. Për të përmirësuar gërhitjen, gjithmonë flini në anën tuaj dhe mos hani një vakt të madh ose mos pini alkool para se të flini.

Antistres

Kur ndiheni të shqetësuar, merrni kohë për të nxitur dhe për të qetësuar frymëmarrjen tuaj. Përfshini disa aktivitete jo stresuese në jetën tuaj; një shëtitje e përditshme në një park apo zonë të qetë është e mrekullueshme. Kur jeni të qetë, do të kuptoni se frymëmarrja juaj është e lehtë, dhe ky është çelësi për frymëmarrje më të mirë, gjumë freskues, humor të përmirësuar dhe shëndet më të mirë.

SHARE