DAMJANOVIQ: BUXHETI ËSHTË MATËS I TË MUNDSHMES DHE PASQYRË E SITUATËS EKONOMIKE NË VEND

Buxheti për vitin e ardhshëm është pasqyrë e gjendjes ekonomike në vend dhe përpjekje për të siguruar që ekonomia të mbijetojë në kushte jo aq të lehta, për të balancuar financat publike nga viti 2024, tha ministri i Financave Aleksandar Damjanoviq. “Mendoj se këtë herë është e pavend të thuhet nëse buxheti është zhvillimor apo konsumator. Është një masë e asaj që është e mundur dhe e pasojave të disa politikave të mëparshme, një deklaratë e situatës ekonomike në vend dhe një përpjekje për të siguruar që ekonomia të mbijetojë vitin e ardhshëm në kushte jo aq të lehta dhe të fitojë njëfarë qëndrueshmërie, në mënyrë që të balanconi financat publike nga viti 2024”, ka thënë Damjanoviq në Parlament, me të cilin filloi debati për Projektligjin për buxhetin për vitin e ardhshëm. Ai tha se duhet të jetë një buxhet i sinergjisë mes Qeverisë dhe Kuvendit, duke pasur parasysh se po përpiqet të bëjë tri gjëra. Deputeti i Malit të Zi Demokratik, Boris Bogdanoviq, ka bërë të ditur se vendi ka shënuar rritje dhe zhvillim që nga viti 2020, herë më shumë e herë më pak. Bogdanoviq po ashtu tha se mbështetja e partisë për Projektligjin për buxhetin do të varet nga kalueshmëria e amendamenteve të tyre. Deputeti i Frontit Demokratik (FD), Dejan Gjuroviq, ka bërë të ditur se buxheti i propozuar prej 2.85 miliardë euro është minimumi i nevojshëm për mbijetesën e shtetit. Ai beson se buxheti më së miri mund të karakterizohet si social dhe kufizues, për shkak të inflacionit. Deputeti i Partisë Boshnjake (PB), Amer Smailoviq, tha se ligji më i rëndësishëm për shtetin dhe qytetarët po diskutohet në një periudhë kur në Mal të Zi është një krizë institucionale dhe politike, një bllokadë serioze e të gjitha institucioneve më të rëndësishme dhe kur marrim paralajmërime nga partnerët ndërkombëtarë se shteti nuk është në rrugën e duhur. Ai tha se PB do të propozojë një sërë amendamente, të cilat i referohen pjesës kapitale, sepse në buxhet ka një numër të madh të projekteve për të cilat nuk ka gjasa reale për të filluar. Deputeti i Klubit të Partive Shqiptare, Genci Nimanbegu, tha se politikat tona ekonomike, shtetërore dhe partiake janë sjellë sikur nesër do të fundoset bota dhe më pas asgjë nuk do të ndodhë. “Këtë e them sepse Forca është bashkënënshkruese e marrëveshjes për Qeverinë në të cilën ju jeni zgjedhur ministër me mbështetjen time për ju. Mbaj mend atë që kemi vendosur si synim, kanë folur për decentralizimin, nga arsimi në shëndetësi dhe nuk kemi marrë asgjë”, tha Nimanbegu. Ai ka thënë se buxheti i mëparshëm është miratuar në mesin e qershorit, gjë që ka ndikuar që të mos ketë mundësi të realizohen shumë gjëra. “Nuk kemi marrë asgjë nga ligji për pronën detare apo planifikimin hapësinor”, ​​tha Nimanbegu. Ai vlerësoi se gjërat duhet të bëhen në mënyrë afatgjatë dhe të përgjegjshme dhe se lëvizjet populiste nuk duhet të pritet të sjellin vota. “Më vjen mirë që kemi gjetur 17 milionë për pensionistët, por policia më pyet çdo ditë se çfarë na ka ndodhur, pastaj zjarrfikësit, pastaj zyrtarët e shtetit, pastaj zyrtarët e Kuvendit dhe kam frikë se jo me politikën tuaj, por nga më parë do të vijmë në një situatë të cilës nuk do të mund t’i përgjigjemi dhe të ruajmë stabilitetin e qytetarëve”, tha Nimanbegu. Ai ka thënë se është i zhgënjyer që këtë vit Qeveria nuk ka përmbushur asnjë nga amendamentet e tij, të cilat ishin në buxhetin e vitit të kaluar. Përfaqësuesi i Partisë Popullore Socialiste, Dragan Ivanoviq, vlerësoi veçanërisht se Damjanoviqi përmes bashkëfinancimit të buxhetit është kujdesur për standardin e qytetarëve, gjë që ka rritur përfitimet sociale dhe pensionet. Ai bëri të ditur se PPS do të mbështesë buxhetin, por edhe do të propozojë amandamente të caktuara. Deputetja Suada Zoronjiq ka bërë të ditur se qytetarët kanë nevojë për buxhet zhvillimor, i cili do të përmirësojë ekonominë, bujqësinë dhe do të hapë vende të reja pune.

SHARE