FORCIMI I BASHKËPUNIMIT RAJONAL KUSHT PËR PROSPERITETIN EKONOMIK

Drejtori i Përgjithshëm i Drejtorisë për Politikë dhe Planifikim të Mbrojtjes, Ivica Ivanoviq, tha se forcimi i bashkëpunimit rajonal është një kusht i prosperitetit ekonomik të rajonit tonë. Ai e bëri njoftimin sot në Tiranë në një takim të drejtorëve politikë të ministrive të mbrojtjes së vendeve anëtare dhe vëzhguesve të Kartës SHBA-Adriatik (A5). Me këtë rast, u diskutuan tema mbi sfidat aktuale të sigurisë dhe politike në Evropën Juglindore, si dhe modalitete të reja të bashkëpunimit dhe mundësi për zbatimin e politikës së Nismës A-5 për dyert e hapura. Ai theksoi se Karta A-5 e SHBA-Adriatikut paraqet një instrument të rëndësishëm për forcimin e besimit të ndërsjellë dhe kanalizimin e aspiratave euro-atlantike të vendeve të rajonit të Ballkanit Perëndimor. Duke folur për rreziqet e sigurisë me të cilat përballet rajoni, Ivanoviq theksoi nevojën për veprim të përbashkët kundër sfidave dhe kërcënimeve bashkëkohore dhe nevojën për të forcuar aftësitë e përbashkëta të mbrojtjes brenda Nismës A-5. Ai përmendi pjesëmarrjen e përbashkët në misionet paqeruajtëse dhe operacionet si modeli më i mirë për veprimin e forcës së përbashkët të mbrojtjes në vendet e rajonit, me shembullin e misionit të Ndihmës Resolute në Afganistan. Ivanoviq nënvizoi angazhimin e fortë të Malit të Zi për të promovuar politikën e dyerve të hapura, si nga Karta SH.B.A.-Adriatik ashtu edhe nga nismat e tjera rajonale, si dhe nga NATO, në mënyrë që të krijojë një rajon të qëndrueshëm, të sigurt dhe të prosperuar të Evropës Juglindore. Në takim morën pjesë përfaqësues të Ministrive të Mbrojtjes së vendeve anëtare të Nismës A5 nga Mali i Zi, Shqipëria, Bosnja e Hercegovina, Kroacia, Maqedonia e Veriut dhe Shtetet e Bashkuara, dhe vendet vëzhguese të Sllovenisë dhe Kosovës.

SHARE