Dëmtohet centrali bërthamor/ Kreu i mbikëqyrësit bërthamor të OKB-së paralajmëron Ukrainën dhe Rusinë: Po luani me zjarrin

Mbikëqyrësi bërthamor i OKB-së ka konfirmuar se shpërthimet nga granatat janë regjistruar në  termocentralin bërthamor Zaporizhzhia mbrëmë dhe këtë mëngjes.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike i ka përshkruar shpërthimet si jashtëzakonisht shqetësuese dhe bëri thirrje që sulmet të ndalen menjëherë.

Kreu i IAEA Rafael Grossi, i cili ka paralajmëruar këdo që po bombardon zonën rreth termocentralit bërthamor të Zaporizhzhia se ata po luajnë me zjarrin.

Deklarata nuk spekulon se kush mund të qëndrojë pas bombardimeve, por Ukraina dhe Rusia kanë fajësuar vazhdimisht njëra-tjetrën për shpërthimet e mëparshme.

“Shpërthime ndodhën në vendin e këtij centrali të madh bërthamor, gjë që është krejtësisht e papranueshme. Kushdo që qëndron pas kësaj, duhet të ndalojë menjëherë. Siç e kam thënë shumë herë më parë, ju po luani me zjarrin”, tha Grossi.

Ai ka bërë thirrje që të dy vendet të zbatojnë një zonë të sigurisë bërthamore dhe të sigurisë rreth uzinës për disa muaj tashmë.

Termocentrali ka qenë nën disa sulme që nga fillimi i luftës në Ukrainë, duke shkaktuar shkëputjen e tij nga rrjeti dhe ngjalljen e frikës për një incident bërthamor.

SHARE