ODOVIQ: LIGJI I RI DO TË MUNDËSOJË LEGALIZIMIN E MBI 90 PËR QIND TË OBJEKTEVE

Ministria e Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit planifikon që përmes ligjit të ri të mundësojë legalizimin e më shumë se 90 për qind të objekteve, bëri të ditur ministri përkatës, Janko Odoviq.

Ai sqaroi se plani është që pronarët e objekteve familjare deri në 300 metra katrorë të mos kenë shpenzime përveç shpenzimeve administrative gjatë legalizimit.

Në konferencën për media ku u prezantuan rezultatet e Ministrisë të Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit, Odoviq tha se departamenti i udhëhequr nga ai ka finalizuar draftin e tri ligjeve kyçe, përfshirë ligjin për legalizim.

Sipas Odoviqit, me ndihmën e kolegëve nga Kroacia, ata krijuan një model që do të mundësojë legalizimin e mbi 90 për qind të objekteve pa leje.

“Ne e dimë se ligji i mëparshëm për legalizimin dhe fushata i joshi qytetarët të paraqesin fonde të mëdha, duke paguar për projekte të ndryshme dhe me këtë ligj do të bëjmë të mundur që objektet e banimit familjar deri në 300 metra katrorë të mos kenë praktikisht asnjë kosto përveç administrative, e cila kërkohet për shqyrtimin e kërkesave për legalizim”, shpjegoi Odoviq.

Ai tha se duke pasur parasysh se vetëqeverisjet lokale ishin përgjegjëse për zbatimin e procedurës së legalizimit, planifikojnë të parandalojnë problemet e mundshme duke krijuar një agjenci që si autoritet dytësor do të merret me përshpejtimin e procedurës së legalizimit.

“Nëse kemi një proces vendimmarrjeje me dy faza, që një qytetar që hyn në procesin e legalizimit, nëse nuk merr përgjigje nga autoritetet, nuk duhet të shkojë menjëherë në gjykatë dhe të presë procedurën për nuk e di sa vite, për të marrë një përgjigje, ai tashmë do të ketë një agjenci për të vendosur për këtë”, tha Odoviq.

SHARE