Dobitë nga qëndrimi në pyll, mjaftojnë edhe 15 minuta në ditë

Dihet mirë se qëndrimi në ajër të pastër dhe në natyrë ka një efekt pozitiv në organizëm.

Ka studime të ndryshme që thonë se qëndrimi në pyll është shumë i dobishëm, por edhe se si mund të jetë i mirë për shëndetin dhe si ndikon në kushte dhe sëmundje të caktuara.

Megjithatë, duhet bërë më shumë kërkime, me një numër më të madh lëndësh dhe grup-mosha të ndryshme, për ta konfirmuar këtë. Pavarësisht kërkimeve, pylli fsheh shumë gjëra interesante dhe një shëtitje në natyrë nuk është kurrë e pavend.

Dëshmi shkencore për përfitimet e të qenit në pyll

Studimet e para që tregojnë përfitimet e të qenit në pyll u kryen në vendet perëndimore dhe më vonë u kryen edhe në Japoni, Kore, Kinë dhe Evropë. Është pikërisht në Japoni që ekziston një term “shinrin-yoku” që tregon aktivitetet e relaksimit në pyll, qëndrimit në pyll, ecjes në pyll dhe frymëmarrjes së ajrit të pastër pyjor, dhe koncepti modern i kësaj quhet edhe pyll. terapi.

Për sa i përket provave konkrete, gjashtë studime u kryen me subjekte të moshës 20 deri në 79 vjeç, në gjithsej 323 persona, nga studentë të shëndetshëm e deri te të moshuar me një sëmundje të caktuar kronike. Këto studime specifike u kryen në Kinë, Kore dhe Suedi dhe zgjatën nga një ditë në 11 javë.

Pse qëndrimi në pyll është i mirë për trupin

Siç tregohet nga dy nga gjashtë studimet e përmendura, qëndrimi në pyll kishte një efekt pozitiv në presionin e gjakut. U tregua se personat me tension të lartë, pas pyllit, ai u ul ndjeshëm, në grupin e kontrollit në studimin që qëndroi në qytet.

Një studim tregoi një përmirësim në funksionimin e sistemit imunitar. Përveç kësaj, hulumtimet kanë treguar se ky aktivitet redukton stresin dhe ankthin, por gjithashtu ka një efekt pozitiv në funksionin e zemrës dhe funksionimin e mushkërive.

Pra, qëndrimi në pyll është i mirë për:

– zemër dhe mushkëri

– redukton stresin, ankthin dhe depresionin

– ul presionin e gjakut

– përmirëson imunitetin

Cilat janë avantazhet e tjera të pyllit

Përveç treguesve shkencorë të përfitimeve shëndetësore të pyllit, pylli mund të nxisë edhe krijimtarinë, hapjen e syve, ngjall kureshtje, por edhe admirim.

Gjithmonë mund të shihni diçka të re, mund të zgjidhni fruta të ndryshme si gështenja apo kërpudha, mund të takoni kafshë të ndryshme dhe kjo është gjithashtu një mundësi për të mësuar diçka të re për botën bimore dhe natyrën në përgjithësi.

Pylli mund të jetë një vend ideal për shoqërim, por edhe për të bërë miq të rinj dhe për të kryer aktivitete të ndryshme.

Sa kohë është e nevojshme të qëndroni në pyll

Për të ndjerë përfitimet e të qenit në pyll, një studim i vitit 2020 i botuar në International Journal of Environmental Research and Public Health tregoi se ecja në pyll për vetëm 15 minuta përmirëson gjendjen shpirtërore dhe redukton stresin dhe ankthin, dhe gjithashtu mund të pastrojë mendjen dhe redukton depresionin dhe mendimet negative. Hulumtimi përfshiu 585 të anketuar, gjysma e të cilëve ecnin në pyll dhe gjysma në qytet.

Hulumtimi zgjati nga viti 2005 deri në vitin 2013 dhe eksperimenti u zhvillua në 52 pyje dhe 52 zona urbane të Japonisë. Edhe pse ka avantazhe të dukshme, ky hulumtim ka edhe disa disavantazhe. Kështu, rezultatet mund të jenë ndikuar nga zbulimi i peizazheve të reja, por edhe nga mosha e subjekteve, ku shumica e tyre janë mesatarisht 21.7 ± 1.6-vjeç. /KP/

SHARE