DUKAJ: NDRYSHIMET NË ADMINISTRATËN PUBLIKE DUHET TË JENË THELBËSORE, JO VETËM PËR SHKAK TË BE-së

Ministri i Administratës Publike Marash Dukaj për TV Vijesti tha se duhet të mësohemi me faktin se ndryshimet që bëjmë janë thelbësore, jo vetëm për shkak të Bashkimit Evropian, por duhet të ndryshojmë vetëdijen. Dukaj theksoi se kjo ministri nuk është vetëm një departament, por një ministri sistemike. “Në këto rrethana është e vështirë të bësh ndonjë ndryshim të madh. Barrën më të madhe e mbajnë punonjësit e Ministrisë së Drejtësisë. Kemi formuar Këshillin për Reformën e Administratës Publike. Për herë të parë u ndërmor një aktivitet në lidhje me Ligjin për Qeverinë, për të cilën flitet 10 vjet…”, thotë Dukaj. MAP ka të dhëna se në administratën shtetërore janë afër 44 mijë të punësuar, ndërsa për vetëqeverisjen lokale më shumë se 6.000. Ai thekson se është e rëndësishme që të formohet një grup punues që do të punojë në analizën e vetëqeverisjes lokale dhe në të cilin, siç thotë ai, përfshihen njerëz shumë të rëndësishëm. “Ne u përpoqëm të angazhojmë të gjitha shtresat e rëndësishme të shoqërisë. Nuk i kemi ende rezultatet e analizës, do t’i kemi për rreth gjashtë muaj,” tha Dukaj.  Ai beson se pushtetet vendore duhet të kenë një autonomi më të madhe vendimmarrëse. Dukaj tha se kanë mbetur edhe dhjetë ditë punë për funksionalizimin e shërbimit pas sulmit kibernetik ndaj strukturës informative të Qeverisë së Malit të Zi. Ai tregoi se gjëja më e rëndësishme dhe primare ka përfunduar. “Më 20 gusht dhe pas, Mali i Zi përjetoi një sulm të paprecedentë në infrastrukturën publike. Sulmet kibernetike janë një nga luftërat më të rrezikshme në botë sot. Ky sulm nuk ishte planifikuar për një muaj, por për më shumë se gjysmë viti. Për herë të parë në historinë e sulmeve, e vërtetuar nga eksperti i BHF-së, për dokumentacionin u kërkuan më pak para sesa kostoja e sulmit. Vetëm një virus Zerodate kushton nga 6 deri në 10 milionë dollarë në tregun e zi. Të paktën pesë viruse të tillë janë përdorur në infrastrukturën tonë kombëtare”, tha Dukaj. Shpreson, siç thotë ai, të ketë marrë një mësim nga kjo. “Pyetja është se çfarë kemi bërë në dhjetë vitet e fundit për sa i përket sigurisë së informacionit dhe infrastrukturës, asgjë. Ligji që ofron të gjitha mundësitë për digjitalizim është në procedurë parlamentare. Nëse bëjmë digjitalizim, por në të njëjtën kohë ne nuk bëjmë siguri kibernetike, nuk kemi bërë asgjë dhe ato sulme do të jenë gjithnjë e më të zakonshme”, beson Dukaj.

SHARE