PAS SHBA, BE I DËRGON “MESAZHIN” SERBËVE TË BOSNJËS: KUJDES, GATI SANKSIONET

Brisel, 9.12.2020. - Evropska unija ocekuje da Srbija, kao zemlja koja se opredelila za clanstvo u EU, uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU kako se ne bi narusila njena evropska perspektiva, saopstio je za agenciju Beta portparol EU Peter Stano.Uz vest Bete. *Arhivska fotografija snimljena 22.01.2020.godine. (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Pas dy avionëve F16-të amerikane, që u panë si mesazh për Republikën Sërpska, edhe BE-ja ia përcolli entiteti serb të Bosnjes paralajmërimin e saj: 9 janari që konsiderohet si Dita e Republikës Sërpska, si festë nga blloku, konsiderohet antikushtetuese.

Zëdhënësi i Bashkimit Europian, Peter Stano përsëriti se Brukseli e mbështet integritetin territorial dhe sovranitetin e Bosnje e Hercegovinës si shtet të bashkuar dhe dënon me forcë çdo përpjekje apo retorikë ndarëse.

“Pozicioni i BE-së ka qenë dhe vazhdon të jetë shumë i qartë për Bosnje e Hercegovinën. Ai pozicion është se sovraniteti, integriteti territorial dhe rendi kushtetues duhet të respektohet. Të gjithë në Bosnje e Hercegovinë duhet ta kenë parasysh këtë. Të gjithë duhet të frenohen nga retorika që i vë në dyshim këto parime, sidomos në Republikën Sërpska”, deklaroi Stano.

Ai argumentoi se përcaktimi i 9 janarit si festë jokushtetuese, bazohet në vetë vendimet e Gjykatës Kushtetuese të Bosnje-Hercegovinës.

“Gjykata Kushtetuese e Bosnjës është shprehur dy herë shpallja e kësaj date si ditë feste në Republikën Sërpska nuk është në përputhje me rendin kushtetues të vendit”, tha ai.

I pyetur për pasojat e mundshme pasi lideri i Republikës Sërpska, Millorad Dodik, ka bërë kërcënime të vazhdueshme për shkëputjen e saj nga Bosnja, Stano nënvizoi se ato mund të jenë financiare, ekonomike apo të ndonjë lloji tjetër dhe se e kanë tashmë platformën për sanksione në këtë rast.

SHARE