SHBA teston pilulën e parë për depresionin pas lindjes!

Rreth një në tetë gra në Shtetet e Bashkuara përjeton depresion pas lindjes. Së shpejti, më në fund mund të ketë një ilaç të përshtatshëm dhe me veprim të shpejtë për ta trajtuar atë nëse “Food and Drug Administration” i jep dritën jeshile. Pilula, e quajtur zuranolone, merret gjatë 14 ditëve dhe funksionon për të lehtësuar simptomat e depresionit në tre ditë. FDA pritet të vendosë nëse do ta miratojë ilaçin deri më 5 gusht. Nëse e bëjnë këtë, do të jetë pilula e parë e krijuar posaçërisht për të trajtuar depresionin pas lindjes. Jennifer Payne, drejtoreshë e Programit të Kërkimit të Psikiatrisë Riprodhuese në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Virxhinias thotë:

Kjo do të jetë një ndryshim i lojës, për shumë gra.

Ndërsa shumë njerëz përjetojnë luhatje afatshkurtra të humorit pas lindjes që shpesh quhet “baby blues” depresioni pas lindjes zgjat më shumë dhe është më i rëndë, duke ndikuar në aftësinë e një personi për të funksionuar normalisht. Simptomat përfshijnë ndjenja ekstreme trishtimi, ankthi, paniku dhe lodhja. Ata me depresion pas lindjes gjithashtu mund të ndihen të shkëputur nga foshnjat e tyre dhe të kenë probleme me lidhjen. Gjatë shtatzënisë, hormonet estrogjen dhe progesterone rriten rreth 10-fish. Disa ditë pas lindjes, ato bien në nivelet para shtatzënisë. Kjo rënie e papritur mendohet të jetë një faktor kryesor që kontribuon në depresionin pas lindjes.

I konsideruar si një neurosteroid, zuranoloni është një version sintetik i allopregnanolone, një nënprodukt natyral i progesteronit. Ai vepron në receptorët GABA në tru – një rrugë kryesore sinjalizuese që ndihmon në rregullimin e stresit dhe humorit. GABA qetëson sistemin nervor dhe njerëzit me depresion të madh dhe stres kronik janë zbuluar se kanë nivele më të ulëta të këtij kimikati. Në thelb, zuranoloni funksionon duke “rivendosur qarqet nervore në funksionimin normal, në mënyrë që truri të përballojë stresin ashtu siç duhet,” thotë Kristina Deligiannidis, një psikiatre në Institutin Feinstein për Kërkime Mjekësore në Nju Jork, e cila drejtoi një provë klinike të mjekimit.

Studimi, i botuar javën e kaluar në The American Journal of Psychiatry, ndoqi 196 gra me depresion pas lindjes për 45 ditë. Pas dy javësh, 57 përqind e atyre që morën zuranolone përjetuan përmirësim të ndjeshëm në simptomat e tyre depresive krahasuar me 38 përqind që morën një placebo. Deri në fund të provës, gati 62 përqind e atyre që morën zuranolone po përjetonin ende lehtësim të konsiderueshëm, krahasuar me 54 përqind të grupit placebo.

SHARE