ABAZOVIQ: TË GJITHA PRIORITETET JANË PËRFUNDUAR NË 100 DITËT E PARA TË QEVERISË

Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq, tha se të gjitha prioritetet politike nga ekspozeu e Qeverisë së 43-të janë përfunduar ose janë afër përfundimit në 100 ditët e para të punës. Në një konferencë për media me rastin e 100 ditëve të punës së Qeverisë për rregullimin e marrëdhënieve me bashkësitë fetare, ai tha se janë të gatshëm ta zgjidhin çështjen me Kishën Ortodokse Malazeze. “Prioriteti i parë ishte vazhdimi i luftës kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, i dyti ishte rinovimi i strukturave të negociatave, i treti ishte krijimi i një mjedisi të favorshëm për investime të reja, i katërti ishte vazhdimi i reformave ekonomike, i pesti ishte rregullimi i kontratave me komunitetet fetare, i gjashti ishte rishikimi i nismave rajonale dhe i shtati ishte forcimi i vetëqeverisjes lokale përmes ndryshimeve në ligj, i teti, përgatitja dhe zbatimi i sezonit turistik, i nënti, rishikimi i masave për riorganizimi i punës së kujdesit shëndetësor në kuadër të virusit korona. E dhjeta ishte vazhdimi i reformës së administratës publike, plani hapësinor i Malit të Zi, duke siguruar zhvillim të barabartë, e trembëdhjetë ishte pastrimi i listës zgjedhore dhe krijimi i parakushteve për eliminimin e abuzimeve zgjedhore dhe e 14-ta ishte mbrojtja e popujve pakicë. Të gjitha prioritetet e Qeverisë së 43-të janë realizuar ose janë në përfundim”, tha Abazoviq. Ai theksoi se në 100 ditë kemi shqetësime tektonike kur është fjala për luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Kryeministri theksoi se në Mal të Zi kanë mbërritur investime të reja. “Jam i habitur që ia dolëm që në 100 ditët e para”, shtoi kryeministri.

Vazhdimi i reformave ekonomike

Programet e reformës ekonomike, sipas tij, kanë vazhduar pa asnjë kufizim. “Çdo qytetar mund të jetë dëshmitar se gjithçka është një manipulim, se do të futen në disa shkurtime të të ardhurave. Për herë të parë rritëm pensionet, 500 punonjësve të Drejtorisë së Policisë u rrit paga. Nga 1 shtatori, një regjim i ri për pensionet, plus asistencë një herë për mbi 100 mijë pensionistë. Plus shtesa për fëmijë dhe përfitime të ndryshme sociale”, ka theksuar Abazoviq.

Gati për kontratë me KOM

Ai shtoi se dje janë rregulluar marrëdhëniet me bashkësitë fetare. “Ne jemi të gatshëm të rregullojmë marrëdhëniet me Kishën Ortodokse Malazeze nëse dëshiron të hyjë në të njëjtën marrëveshje. Ata i dërguan një letër kryeministrit se janë të gatshëm për këtë dhe nuk ka asnjë kufizim nga ana jonë që në momentin që ne të biem dakord, do të realizohet”, theksoi Abazoviq.

1 milion euro për çdo komunë

Ai tha se në 100 ditët e para çdo komunë është e gatshme të marrë një projekt kapital që nuk është i paraparë në buxhet në vlerë prej së paku një milion euro. “Nëse vazhdon kjo qeverisje, çdo komunë në veri të vendit mund të aplikojë për një projekt prej deri në një milion euro”, theksoi ai.

Parametrat e sezonit turistik nuk janë larg nga viti rekord 2019

Ai tregon se sezoni turistik po shkon shumë mirë dhe se parametrat nuk janë larg nga viti rekord 2019. “Në kontekstin e krizës globale që ekziston, mendoj se kjo arritje është shumë e madhe, ju e dini që humbëm tregun e Rusisë dhe Ukrainës, që përbënin 20 për qind të xhiros, por hapja e tregjeve të reja e kompenson këtë, në mënyrë të kënaqshme. Veriu këtë vit është shumë më tërheqës se më parë”, tha kryeministri.

Nga pesë milionë euro secilit institucion shëndetësor

Ai ka theksuar se pesë milionë janë ndarë për të gjitha institucionet shëndetësore. „Nuk ka njësi që nuk do ta marrë ndihmën e Qeverisë”, tha Abazoviq.

Të punësuar 23,000 njerëz

Ai tha se, sipas të dhënave, nga formimi i Qeverisë deri në fund të korrikut janë punësuar 23 mijë persona. “Me fjalë të tjera, ky numër ka arritur në 240 mijë. Në vetëm dy muaj punë të qeverisë u punësuan 13 mijë persona. Punësimi po lulëzon”, ka thënë Abazoviq. Kur është fjala për parametrat e standardit të jetesës, ai tha se Mali i Zi paguan derivatet me çmim më të lirë.

Askush nuk ka pasur më shumë aktivitete ndërkombëtare në 100 ditë

Që nga ekzistenca e protokollit shtetëror, tha ai, askush nuk ka pasur më shumë aktivitet ndërkombëtar në 100 ditë. “Unë jam takuar me nëntë kryeministra, që do të thotë se në fakt takoheni me një kryeministër çdo 11 ditë. Për të mos lexuar të 70 emrat me të cilët kam pasur takime. “Mos harroni se kryeministri i vendit më të vogël që erdhi për të mbështetur presidentin e Ukrainës është Mali i Zi për shkak të shqetësimit të tij”, tha Abazoviq. Ai poashtu theksoi se bashkëpunimi rajonal nuk ka qenë kurrë në nivel më të mirë.

Emërimet në organet e drejtësisë do të kryheshin nëse do të ishte në dorë të Qeverisë

Abazoviq tha se çështjet e zgjedhjes së gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese dhe emërimeve në Këshillin Gjyqësor dhe në Prokurorinë e Lartë të Shtetit do të ishin zgjidhur nëse do të ishte në dorë të Qeverisë. “Algoritmi ka ekzistuar për të tre pyetjet, disa politikanë nuk kanë dashur ta pranojnë. Tani nuk ka më kufizime, vetëm për shkak të vullnetit të mirë dhe gjithëpërfshirjes së Qeverisë, këto çështje nuk u zgjidhën para 20 ditësh”, theksoi Abazoviq.

SHARE