Llojet, shkaqet dhe trajtimi i rënies së flokëve te femrat

Humbja e flokëve ose rrallimi i flokëve mund t’ju bëjë të pasigurt, t’ju çojë në humbjen e besimit dhe të ndikojë në jetën tuaj emocionale dhe humbja e flokëve me modelin femëror (FPHL) është ndër llojet më të zakonshme të rënies së flokëve te gratë. Dr. BL Jangid, dermatolog dhe kirurg i transplantit të flokëve tha se rënia e flokëve të modelit femëror e njohur gjithashtu si Alopecia Androgjenetike është një lloj i pakthyeshëm i rënies së flokëve.

Ai është ndarë në tre kategori të tullacit të femrave: Lloji I- Hollim minimal; Lloji II- Ulje e volumit dhe zgjerim i mesit; Lloji III- Hollim i përhapur dhe pamje e dukshme në pjesën e sipërme të kokës.

Faktorët gjenetikë ose hormonalë janë përgjegjës për modelin femëror tullac që çon në rrallimin e flokëve.. Megjithëse ka disa faktorë që mund të çojnë në gjendjen e mësipërme. Dr. Jangid renditi më poshtë të gjithë faktorët që mund të kontribuojnë në FPHL.

Hormonet – Rritja e niveleve të androgjenëve mund të shkaktojë rënie të flokëve dhe rrallim të flokëve.

Gjenetika – Nëse ju keni trashëguar gjenetikisht fazën e anagjenit, kjo do të thotë se ka një kohë të kufizuar të rritjes së flokëve të rinj. Gjithashtu, miniaturizimi folikular ndodh kur flokët më të trashë zëvendësohen me flokë më të shkurtër dhe më të hollë.

Mangësitë – Më shumë se 50 për qind e femrave kanë anemi nga mungesa e hekurit që çon në rënie të flokëve dhe më pak rritje të flokëve.

Plakja– Rënia e flokëve rritet pas postmenopauzës pasi ka më pak prodhim të estrogjenit dhe progesteronit. Këto hormone nxisin rritjen e flokëve dhe rrisin kohën e tyre mbi lëkurën e kokës.

Stresi- Stresi çon në rritjen e niveleve të kortikosteronit të cilat i shtyjnë folikulat e flokëve të kalojnë në fazën e pushimit, duke i bërë qelizat burimore joaktive që ndahen për rigjenerimin e flokëve.

Sëmundjet e brendshme– Diabeti, hipertensioni dhe gjendje të tjera kronike si kanceri çojnë në rënie të flokëve pasi oksigjeni dhe lëndët ushqyese që rrjedhin në folikulat e flokëve kufizohen. Në një sëmundje autoimune, si alopecia areata, sistemi imunitar i trupit sulmon folikulat e flokëve duke shkaktuar rënie të flokëve.

Sëmundja e kokës– Infeksionet kërpudhore si ajo e krimbit të ziles, psoriazës ose zbokthit çojnë në rënien e flokëve.

“Shmangini eksperimentet me flokët tuaj ose përdorimin e ilaçeve shtëpiake. Sa më herët të filloni trajtimin, aq më të mira do të jenë rezultatet. Lëreni një dermatolog të certifikuar të ekzaminojë shëndetin e kokës dhe flokëve dhe të vendosë se çfarë ju përshtatet më së miri. Tullaci i modelit femëror është sfidues dhe i vështirë për t’u trajtuar në krahasim me tullacin e modelit mashkullor. Në fakt, një medikament që shtyp hormonet si finasteride, i cili është veçanërisht i suksesshëm në trajtimin e tullacit të modelit mashkullor, nuk mendohet të jetë i dobishëm për tullacin e modelit femëror. Pra, kombinimet e barnave janë të përshkruara për një kohëzgjatje më të gjatë”, ka thënë dermatologu.

SHARE