Çfarë thotë shkenca? Sa orë në javë do të duhej të punonim?

A ka një sasi kohe të shëndetshme që duhet t’ia kushtojmë punës çdo javë?

Ekspertët kanë shpjeguar se cilat janë rekomandimet për balancimin midis punës dhe jetës?

Megjithëse shumica e punëve me kohë të plotë kërkojnë rreth 40 orë punë çdo javë, shumë njerëz do të kalojnë kohë shtesë në punë.

Megjithatë, shkenca rekomandon një orar shumë më të shkurtër të punës, transmeton Telegrafi.

Një studim i Universitetit Kombëtar Australian tregoi se java ideale e punës është 39 orë. Studimet tregojnë se puna e tepërt mund të shkaktojë edhe dhimbje, lodhje, depresion…

iStock

Një studim i Universitetit të Stanfordit tregon se produktiviteti ngadalësohet pas 50 orësh punë në javë dhe ndalet plotësisht me 55 orë. Pra, e vërteta është se pak mund të bëhet pasi punoni standard 40 orë në javë.

Ajo që shumë po bëjnë është se edhe kur java e punës ka mbaruar, ju jeni ende në punë. Ju hapni emailet, kontrolloni njoftimet në internet dhe mendoni se çfarë të bëni kur të filloni të punoni.

Kjo mënyrë e të punuarit normalisht, edhe kur turni juaj ka përfunduar, po bëhet gjithnjë e më e zakonshme.

Puna mund të hiqet lehtësisht në kohën tuaj të lirë. Është thelbësore që të vendosni disa rregulla për të mbajtur të ndara punën dhe jetën tuaj në shtëpi. /Telegrafi/

SHARE