Si të jemi të ndërgjegjshëm gjatë festave?

Festat, sidomos ato të fundvitit mund të jenë një kohë e këndshme e mbushur me gëzim dhe emocione, por gjithashtu edhe shumë stresuese.

Një arsye për këtë stres është pritshmëria jonë që gjithçka duhet të jetë e përsosur, nga vaktet e ushqimit, dekorimet e deri te dhuratat. Epo, ndonjëherë kjo nuk është e mundur.

“Festat sjellin me vete kaq shumë sfida për njerëzit në mënyra të ndryshme, sa ndonjëherë ne duam të përfshihemi në të gjithë lumturinë dhe gëzimin, por ndonjëherë ai stres thjesht na rrëzon një shkallë dhe vërtet nuk mund ta përjetojmë në masën e plotë”, thotë Marissa Jarrett, koordinatore e mirëqenies në vend për Blue Cross Blue Shield të Miçiganit.closevolume_off

Si mund t’i zvogëlojmë pritshmëritë gjatë festave?

Përfitimet e krijimit të një plani veprimi.

Gjëra të vogla që mund të bëjmë për të qenë më të vëmendshëm dhe të pranishëm.

Si ndikon ndërgjegjja në shëndetin tonë mendor.

Jarrett rekomandon të praktikoni dhembshurinë për veten, mirënjohjen dhe të jeni të vetëdijshëm për atë që mund dhe nuk mund të kontrolloni. Duke qenë të gatshëm të hiqni dorë nga gjërat që nuk mund t’i kontrolloni, mund ta shijoni sezonin duke qenë me familjen dhe miqtë tuaj dhe duke qenë prezent. Nuk ka të bëjë me dhënien, ka të bëjë me të qenit i pranishëm.

Këtu janë disa nga strategjitë e Jarrett për reduktimin e stresit të festave:

Plani i veprimit

Shkrimi i një plani veprimi mund t’ju ndihmojë t’ju mbajë në rrugën e duhur. Filloni duke pyetur veten se çfarë vërtet dëshironi të bëni këtë sezon festash. Sigurohuni që plani juaj të përfshijë gdhendjen e kohës për t’u kujdesur për veten. Kaloni kohë në mëngjes duke planifikuar ditën tuaj, duke reflektuar dhe duke bërë një listë të asaj që duhet bërë. Gjithashtu, bëni një plan rezervë në rast se gjërat nuk shkojnë sipas planifikimit, në mënyrë që të jeni të përgatitur për të përballuar ato që mund të jenë situata stresuese.

Të qenit i ndërgjegjshëm fillon duke i marr gjërat shtruar dhe duke u fokusuar në atë që është e rëndësishme për ju tani. Nëse vërtet dëshironi të kaloni pushime të përsosura, ngadalësoni dhe vini re bekimet tuaja. Kur ngadalësoni, mund t’i shijoni ato momente me familjen dhe ta bëni sezonin edhe më të veçantë. Përqendrohuni në kohën që kaloni me njerëzit e dashur. Mund t’ju ndihmojë të mos ndiheni të mbingarkuar.

Te jesh prezent

Për t’u lidhur vërtet me familjen tuaj, qoftë gjatë një vakti të mirë apo të ulur pranë zjarrit dhe duke bërë biseda të hapura, do të dëshironi t’i shikoni në sy dhe t’i kushtoni vëmendje gjuhës së trupit të tyre. Nëse e keni fytyrën në telefonin tuaj ose në një pajisje tjetër teknologjike, nuk do të jeni në gjendje t’u kushtoni vëmendje. Lërini pajisjet tuaja larg.

Shprehni mirënjohje

Mos shkoni në shtrat pa shkruar disa gjëra për të cilat jeni mirënjohës, ose niseni  ditën tuaj me një qëllim mirënjohës. Në vend që të përpiqeni të gjeni atë dhuratën perfekte për dikë, provoni të shkruani një letër mirënjohjeje për atë person që ia lexoni, qoftë në darkë apo përmes një video-chat.

Merr frymë

Kur ndiheni të stresuar, vetëm marrja e oksigjenit është një mënyrë për të marrë frymë në paqe dhe pozitivitet dhe për të hequr qafe negativitetin. Shumë studime tregojnë se ndërgjegjja dhe meditimi mund ta zvogëlojnë ankthin, stresin dhe depresionin, ndër efektet e tjera anësore pozitive. Ajo përmirëson kujtesën dhe fokusin tonë. Ndihmon në përmirësimin e marrëdhënieve dhe na ndihmon të jemi pak më të ndjeshëm ndaj të tjerëve.

Jetoje momentin

“Nëse vërtet dëshironi të përqafoni gëzimin e sezonit, thjesht gjeni kohë gjatë gjithë ditës për të qenë të ndërgjegjshëm për atë që po bëni”, tha Jarrett. “Edhe kur jeni ulur për të ngrënë një vakt, mund të jeni të ndërgjegjshëm për atë që po hani, të mendoni për atë që po hani dhe t’i kushtoni vëmendje tingujve, strukturës dhe shijeve. Unë mendoj se ne vetëm duhet të ngadalësojmë, të jetojmë në momentin dhe të pranojmë atë që është”

Vetëdija mund të bëhet kudo. Çdo të mërkurë në mesditë, Jarrett bën një meditim live që varion nga dy deri në 15 minuta.

SHARE